Łożyska ślizgowe iglidur J zastępują metalowe w maszynach do usuwania łodyg winogron

Maszyny do usuwania łodyg winogron ostrożnie odrywają od nich owoce. Stosowane są tutaj bezobsługowe i bezsmarowe łożyska ślizgowe iglidur J, za pomocą których łożyskowany jest bęben wewnętrzny tych maszyn i które przyczyniły się do zwiększenia żywotności i wydajności w produkcji wina.
Nawet starożytni cenili wino. W tamtym czasie winogrona zbierano ręcznie a następnie miażdżono je stopami w dużej kadzi. Aby uniknąć gorzkich tanin w winie, łodygi i szypułki usuwano. Zasada produkcji wina niewiele się zmieniła do dziś. Jednak maszyny wykorzystywane w tym procesie poczyniły wielkie postępy.
Dziś, podczas żniw, winogrona są zbierane maszynowo wraz z łodygami i szypułkami. Następnie kiście są transportowane do maszyny usuwającej zbędne części rośliny. W urządzeniu podobnym do pralki, za pomocą sita o kształcie bębna, owoc oddzielany jest od odpadów. Otoczenie brudu, drewna i moszczu stanowi prawdziwe wyzwanie dla łożysk. I tu niezastąpione okazały się łożyska ślizgowe z iglidur J.
W samej Kalifornii 130 000 litrów moszczu przechodzi przez obiekty Siprem International w ciągu zaledwie dwóch miesięcy. Łożyska iglidur J są bezsmarowe, odporne na chemikalia i charakteryzują się niskim współczynnikiem pochłaniania wilgoci - cechy, które umożliwiają niezawodną, ciągłą pracę obrotową bębna. W tym trudnym środowisku poprzednio używane, metalowe łożyska musiały być serwisowane i wymieniane raz za razem ze względu na resztki drewna. Zostały one ostatecznie zastąpione polimerowymi łożyskami ślizgowymi firmy igus. Łożyska iglidur zostały zaprojektowane w celu wydłużenia żywotności maszyny i skrócenia jej czasu przestoju.
Źródło: igus