Kardex Mlog: szybsza logistyka dla apetito

Kardex Mlog

Specjalista w dziedzinie gastronomii – firma apetito – zleciła firmie Kardex Mlog przebudowę centralnej mroźni magazynowej w swoim niemieckim zakładzie produkcyjno-logistycznym w Rheine. Modernizacja ta ma zapewnić większe zautomatyzowanie procesów manualnych i optymalizację przepływu materiałów w mroźni. Kompleksowa przebudowa systemów przenośników ze 170 nowymi napędami i pięcioma nowymi przenośnikami pionowymi wraz z automatycznym sterownikiem i wizualizacją ma się odbyć bez przerywania pracy zakładu i została podzielona na cztery podprojekty. Przedmiotem zlecenia są również liczne modyfikacje sąsiedniego magazynu TK07, połączonego z TK05 automatycznym odcinkiem przenośnika. W międzyczasie udało się zrealizować trzy z czterech podprojektów, co zauważalnie przekłada się na dużo większą dostępność materiałów.

Dla produkcji i logistyki firmy apetito w zakładzie w Rheine obiekt TK05 ma znaczenie centralne – jako węzeł systemowy. Od 30 lat magazyn głębokiego mrożenia zaopatruje sąsiedni dział produkcji i centrum IQF, oraz odbiera stamtąd gotowe wyroby. IQF to skrót od „Individually Quick Freezing”, czyli techniki szokowego zamrażania żywności. Wszystkie przepływy materiałowe w kierunku produkcji i wysyłki dań przechodzą przez TK 05.

„Niezmiernie ważne było dla nas to, że firma Kardex Mlog wykonała wszystkie prace związane z przebudową z najwyższą precyzją bez przerywania pracy zakładu” – potwierdza Thorsten Bischof, kierownik działu gospodarki materiałowej w apetito AG. „Osoby odpowiedzialne za projekt wykonują swoją pracę naprawdę rewelacyjnie – widać to również po niezwykle sprawnym postępie robót podczas bieżącej działalności zakładu oraz dotrzymywaniu wszelkich terminów” – kontynuuje Bischof.

Kardex Mlog

W ramach podprojektów w TK05 zainstalowano łącznie 170 nowych napędów oraz pięć nowych przenośników pionowych. Nowe elementy zostały podłączone do istniejącego systemu przenośników na różnych poziomach. W ten sposób udało się zrealizować redundantny przepływ materiałów. Systemy przenośników są sterowane nowoczesnym sterownikiem PLC. Zrealizowano również nową wizualizację obiektu, w której zintegrowano wszystkie pozostałe rozwiązania.
Prace zostały w dużej mierze przeprowadzone bez przerywania bieżącej działalności zakładu. Do realizacji bardziej skomplikowanych etapów projektu, takich jak instalacja i uruchomienie przenośników pionowych, wykorzystano czas wolny od pracy, co pozwoliło bez ograniczeń kontynuować produkcję zakładu w całym okresie trwania prac.

Istotnym aspektem projektu był nowo powstały przepływ materiałów pomiędzy mroźnią magazynową 07 (TK07) a TK05. W tym celu dostosowano dotychczasową technologię przenośnikową i stworzono dodatkowy punkt połączeniowy. Nowy odcinek przenośnika poprowadzono przez świeżo wykonany wyłom w ścianie oraz bramę przeciwpożarową i bramę chłodniczą. Po zakończeniu wszystkich prac modernizacyjnych w marcu 2023 roku umożliwi on transport palet między TK07 a TK05 w dwóch kierunkach.

Kardex Mlog


Obie firmy specjalizujące się w mrożonkach – apetito i Kardex Mlog – mają za sobą już liczne wspólne przedsięwzięcia, które doprowadziły do powstania nowych kamieni milowych w logistyce produktów mrożonych. Między innymi dzięki apetito udało się w 2017 roku oddać do użytku magazyn TK08 w zakładzie w Rheine – jeden z najwyższych i największych magazynów głębokiego mrożenia w Niemczech, który został wybudowany przez Kardex Mlog jako generalnego wykonawcę.
Od czasu założenia firmy w 1958 roku spółka apetito AG przerodziła się w specjalistę od żywienia ponad 1,4 miliona osób dziennie. Niemieckie przedsiębiorstwo z siedzibą w Rheine gotuje dla bardzo różnych grup docelowych: od osób bardzo młodych do podeszłych wiekiem – daniami od apetito można się delektować w niemal każdej sytuacji życiowej. Firma apetito oferuje swoim klientom specyficzne rozwiązania gastronomiczne w postaci świeżo mrożonych dań i systemów. W 2021 roku 11 775 pracowników na całym świecie wygenerowało roczny obrót w wysokości 1,01 mld euro.

Źródło: KfdM

Tagi artykułu

Zobacz również

Chcesz otrzymać nasze czasopismo?

Zamów prenumeratę