elektrotechnik AUTOMATYK
Reklama
Reklama

Endress+Hauser i Hahn-Schickard tworzą spółkę joint venture

Endress+Hauser
Reklama
Reklama

Zwiększone bezpieczeństwo w produkcji żywności i innych zastosowaniach procesowych jest deklarowanym celem wspólnego przedsięwzięcia Endress+Hauser i Hahn-Schickard. W tym celu obaj partnerzy założyli firmę Endress+Hauser BioSense GmbH z siedzibą we Freiburgu w Niemczech. Celem przedsięwzięcia jest umożliwienie szybkich analiz molekularnych na miejscu w celu wykrycia skażenia bakteryjnego lub wirusowego w wodzie i napojach, modyfikacji genetycznych w żywności lub skażonym mleku.

Dostawca usług badawczo-rozwojowych Hahn-Schickard od wielu lat ściśle współpracuje z wydziałem jednego z uniwersytetów, zajmującym się tematyką inżynierii mikrosystemów, w celu opracowania szybkich testów diagnostycznych, które mogą wykrywać wyjątkowo małe stężenia patogenów zakaźnych za pomocą przenośnych instrumentów. Spółka joint venture ma teraz na celu przeniesienie tej technologii z dziedziny diagnostyki medycznej do zastosowań w procesach przemysłowych i automatyzacji laboratoriów.

Reklama

Przez pierwsze kilka miesięcy Endress+Hauser BioSense będzie działać w przestrzeniach zlokalizowanych na terenie uczelni i Hahn-Schickard. W przyszłym roku firma przeniesie się do Uniwersyteckiego Centrum Innowacji FRIZ, które obecnie powstaje na terenie kampusu Wydziału Inżynierii. Start-up rozszerzy zatem działalność Endress+Hauser we Freiburgu, gdzie programiści już pracują nad nowymi technologiami czujników, bioczujnikami i rozwiązaniami dla Przemysłu 4.0.

Endress+Hauser BioSense będzie ściśle współpracować z firmą IST Innuscreen GmbH w Berlinie, która jest również częścią grupy Endress+Hauser, przy opracowywaniu sprzętu i metod analiz molekularnych dla środowisk procesowych i laboratoryjnych. IST Innuscreen oferuje szeroką gamę produktów do izolacji kwasów nukleinowych i diagnostyki molekularnej, a między innymi dostarcza zestawy i testy do diagnostyki PCR.

Reklama

Spółka joint venture jest w 75% własnością Endress+Hauser, a pozostałe 25% należy do Hahn-Schickard. Dyrektorem zarządzającym nowej firmy będzie dr Nicholas Krohn, który posiada dogłębną wiedzę i doświadczenie w dziedzinie analizy żywności. Zespół zarządzający uzupełnią dr Stefan Burger i dr Martin Schulz, dwaj długoletni pracownicy firmy Hahn-Schickard, którzy doktoryzowali się w dziedzinie diagnostyki molekularnej.

Źródło: Endress+Hauser

 

Reklama

O Autorze

Czasopismo elektrotechnik AUTOMATYK jest pismem skierowanym do osób zainteresowanych tematyką z zakresu elektrotechniki oraz automatyki przemysłowej. Redakcja online czasopisma porusza na stronie internetowej tematy związane z tymi obszarami – publikuje artykuły techniczne, nowości produktowe, a także inne ciekawe informacje mniej lub bardziej nawiązujące do wspomnianych obszarów.

Tagi artykułu

Zobacz również

Chcesz otrzymać nasze czasopismo?

Zamów prenumeratę
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama