Diody IR pozwolą ocenić świeżość owoców i warzyw
Nowoczesne technologie wkraczają w różne sfery naszego życia i to coraz częściej takie, których byśmy nie podejrzewali o takie możliwości. Smartfony mogą np. zostać wyposażone w funkcję, która wykorzystując diody LED IR (na podczerwień) pozwoli ocenić świeżość owoców i warzyw.
Specjalna funkcja wykorzystuje światło podczerwone o długości fali od 650 do 1050 nm. Dzięki spektroskopii bliskiej podczerwieni będzie można zmierzyć m.in. zawartość wody, tłuszczu, cukru i białka w żywności. Technika wykorzystuje charakterystyczne właściwości absorpcyjne niektórych związków molekularnych.
Wykorzystując określone widmo światła, można napromieniować próbkę żywności i na podstawie rozkładu długości fali światła odbitego można dokonać analizy, czy pewne składniki są obecne i w jakiej ilości. Źródłem światła dla spektrometru jest na przykład Synios SFH 4776 IR LED firmy Osram Opto Semiconductors.
Co ważne, spektrometr ma niewielkie wymiary (0,6 mmx2,75 mmx2,0 mm), dzięki czemu nie ma żadnych problemów, by zainstalować go np. w smartfonie. Dioda podczerwieni jest oparta na emitującym niebieskie światło chipie ThinGaN i technologii UX: 3. Dzięki specjalnie opracowanemu dla spektroskopii konwertorowi fosforu, światło przetwarzane jest na światło podczerwone o szerokim zakresie długości fal.
Wykorzystanie ulepszonego materiału fosforowego pozwoliło inżynierom Osram Opto Semiconductors zwiększyć intensywność światła o 60% w porównaniu do poprzedniego rozwiązania. Zmiana tego parametru oznacza lepszy stosunek sygnału do szumu, a tym samym łatwiejszą i dokładniejszą analizę substancji.
Nowe rozwiązanie pozwoli potencjalnemu klientowi już w supermarkecie czy na bazarze dokonać pomiaru świeżości pokarmu. Zastanawiamy się tylko, co na to powiedzą sprzedawcy, jak klienci zaczną masowo badać i analizować skład sprzedawanych truskawek czy pomidorów.